Weblogs

Zelf op de bus doen of een postbedrijf inschakelen?

12 oktober 2017

Zelf op de bus doen of en postbedrijf inschakelen?

Hoe je als ondernemer geld kan besparen door een zakelijk postbedrijf in te zetten

Ik was laatst bij de tandarts. Brutaal als ik ben, vroeg ik hem tussen de behandeling door hoe hij zijn post verzond. Ik ben meestal vrij direct in mijn benadering, ook op momenten dat het zich er niet echt voor leent. Het is mijn enthousiaste aard. Dat valt bij sommige ondernemers wel eens verkeerd, maar de meesten kunnen dit juist wel waarderen. En altijd vanuit de overtuiging dat ik ze werkelijk kan helpen. Ik heb in mijn jaren als accountmanager namelijk gemerkt dat veel ondernemers nog steeds niet bewust zijn dat ze geld kunnen besparen op hun postbezorging. 

Post verzenden is niet echt het eerste waar organisaties en ondernemers aan denken bij het runnen van hun bedrijf. Vrij logisch wel. Het behoort niet tot het primaire proces en wordt meestal door ondersteunende functies of afdelingen geregeld. Simpelweg gezegd heeft het geen prioriteit.

Toch kan het interessant zijn om eens naar de kosten te kijken.

Kosten
Als eerste is het belangrijk om te melden dat onze diensten niet altijd de beste oplossing zijn. Soms is het handiger om gewoon je brieven in de brievenbus te gooien. Ik zal proberen een juiste weergave te maken wanneer het gebruik van een postbedrijf een goede keus zou zijn en wanneer je die brieven het beste gewoon zelf op de bus kan doen.

Stel, je verzendt als ondernemer 5 poststukken per week. Laten we uitgaan van brieven met een standaard gewicht (tot 20 gram). Hiervoor is 1 postzegel nodig per brief. Een postzegel kost 0,78 euro cent (huidige prijs – okt. 2017). Bij zakelijke postbedrijven zijn de tarieven lager. Dit verschilt uiteraard per zakelijk postbedrijf. Ik reken voor het gemaak even met de tarieven van Businesspost, maar dit kan ook met tarieven van collega postbedrijven. We hanteren een prijs van 0,43 euro cent voor poststukken tot 20 gram. Dat levert het volgende sommetje op:

 

Aantal poststukken / week

Prijs / stuk

Totaal

 

Per jaar

Totaal (op jaarbasis)

Zelf op brievenbus doen

5

0,78

€ 3,90

 

x 52

€ 202

Businesspost

5

0,43

€ 2,16

 

x 52

€ 112

 

 

 

 

 

 

 

Besparing

 

 

1,74

 

x 52

€ 90

Bij 5 poststukken per week bespaar je dus al zo’n 90 euro per jaar als je je post laat verzorgen door een zakelijk postbedrijf. Als je als ondernemer meer poststukken per week verzendt loopt dit dus nog verder op.

Gewicht van poststukken belangrijk
Daarnaast speelt het gewicht van de poststukken een heel belangrijke rol. We zijn nu uitgegaan van een brief tot 20 gram. Zit je een categorie hoger, van 20 tot 50 gram, dan kost dit 2 postzegels om in de brievenbus te doen. Dus € 1,56 (2 x 0,78). Tegenover een prijs rond de € 0,50 per poststuk bij zakelijke postbedrijven.

 

Aantal poststukken / week

Prijs / stuk

Totaal

 

Per jaar

Totaal (op jaarbasis)

Zelf op brievenbus doen

5

1,56

€ 7,80

 

x 52

€ 405,60

Businesspost

5

0,522

€ 2,61

 

x 52

€ 135,72

 

 

 

 

 

 

 

Besparing

 

 

€ 5,19

 

x 52

€ 269,88

Je bespaart hier dus honderden euro’s bij het verzenden van 5 poststukken per week.

Bij het verzenden van 1 poststuk per week is het verschil tussen een zakelijk postbedrijf en zelf op de bus doen ongeveer 35 cent. Per maand zo’n 1 euro 40 cent. De kosten die je maakt in de afstemming, administratie en communicatie met het zakelijk postbedrijf zijn dan waarschijnlijk niet de moeite waard om ze in te schakelen. Dan is het zelf op de bus doen waarschijnlijk een betere oplossing.

Kortom: bij 5 poststukken of meer per week loont het de moeite om eens met een zakelijk postbedrijf te gaan praten.

O ja, om terug te komen op de tandarts. Hij is klant geworden, dankzij mijn enthousiasme ;)

Plaats hier uw reactie